De

Vastgoedblog

noordhollandsdagblad • dec. 02, 2020

YB Projecten heeft plan voor ’paar honderd woningen’ in buitengebied van Heemskerk, Hooge Weide tegen lichtvervuiling


Projectontwikkelaar Yb Projecten wil ’een paar honderd woningen’ bouwen in het buitengebied van Heemskerk. Dat schrijft het bedrijf in een reactie op het ontwerp voor de omgevingsvisie, die donderdag in de raadscommissie wordt besproken.


De projectontwikkelaar uit Hoofddorp zegt ’een aantal percelen’ te hebben in het buitengebied Noorderveld, tussen Heemskerk en Castricum. Hij wil ’met het oog op de nopende woningbehoefte’ tijdelijke huizen bouwen voor starters en/of ouderen. „Dit zou een aanwinst zijn voor Heemskerk.”

YB Projecten noemt als voorbeeld de wisselwoningen aan de Bilderdijkstraat. „Daarvoor is ook ontheffing gegeven, terwijl het niet voorzien was in de omgevingsvisie”, schrijft hij hoopvol. Ook de prefabwoningen die YB Projecten wil bouwen in het Noorderveld, zouden ’na een bepaalde tijd’ weer weggehaald kunnen worden, zodat het gebied in oude staat wordt hersteld.

YB Projecten krijgt nul op rekest. Wethouder Gaatze de Vries antwoordt dat nieuwe woningen alleen ’binnen bestaand stedelijk gebied’ mogen worden. Buiten dat gebied moeten ’nut en noodzaak’ van nieuwbouw aangetoond worden, en volgens De Vries is er tot 2040 ’ruimschoots’ voldoende ruimte om te bouwen om in de eigen woningbehoefte te voorzien. YB Projecten denkt daar anders over en de ervaringen geven aan dat er binnenstedelijk niet genoeg ruimte is.


Lichtvervuiling


De stichting De Hooge Weide pleit ervoor om in het Noorderveld iets te doen aan de lichtvervuiling. „Denk aan aanpassing van de verlichting langs de Noordermaatweg. Ook de oranje lichtvervuiling van enkele kassen in het Heemskerkerduin doet afbreuk aan de beleving van de polder.” De stichting maakt zich zorgen over de zoektocht naar geothermie, vreest dat dat ten koste gaat van de natuurwaarden en de weidvogels niet hinderen.

De Vries geeft de stichting een beetje gelijk: „We streven in de polder naar vermindering van de lichtvervuiling.” Maar geothermie wordt niet op voorhand in het Noorderveld uitgesloten.

Landschap Noord-Holland wil dat de Genieweg autovrij wordt tussen Fort bij Veldhuis en Fort aan de Aagtendijk. „Dit versterkt de mogelijkheden om te recreëren, de revitalisatie en de beleving van de liniedijken en het aangrenzende natuurgebied.” De Vries zegt geen gegevens te hebben over de verkeersdrukte op deze weg. Maar het zou onderzocht kunnen worden in het vervolg.


Schimmelkroft


Op de valreep kwam er ook nog een reactie binnen van het bouwbedrijf C. Nelis. Die wil dat de plek van ruitersportcentrum de Schimmelkroft aan de Kerkweg als mogelijke bouwlocatie wordt aangemeld. ,,Zoals reeds bij de gemeente bekend is, zijn er plannen op hier woningbouw te realiseren zodra een alternatieve locatie voor de Schimmelkroft gevonden is.’’

Het bouwbedrijf wil ook dat de gemeente zich soepeler opstelt in het buitengebied. ,,Het toenemende woningtekort en ruimtegebrek zullen ervoor zorgen dat mogelijk toch gezocht moet worden aan de rand van de bebouwing richting buitengebied. Ons voorstel is om nieuwe stedelijke ontwikkelingen niet voor het hele buitengebied op voorhand uit te sluiten.’’ 


YB Projecten zal haar ervaringen inzetten om ervoor te zorgen dat er op een prachtige locatie in de IJmond een mooie gevarieerde wijk ontwikkeld kan worden. Uit de enquête die YB projecten heeft gehouden onder de lokale bevolking is gebleken dat er veel woningzoekende instemmen op de plannen die YB Projecten heeft.




21 dec., 2022
'Straat bijbouwen in elk dorp en stad lost woningcrisis op'
door Parool 27 jul., 2022
Voorlopig geen brug naar Amsteleiland, rechter fluit projectontwikkelaar terug
door NOS Nieuws 27 jul., 2022
Kabinet komt met nationaal bouwplan, vanaf 2024 100.000 woningen extra
Share by: