De

Vastgoedblog

bouwend nederland • jun. 28, 2021

Provincie Gelderland helpt gemeentes met broodnodige woningbouwversnelling 

Alle gemeentes in Nederland hebben te maken met een serieuze woningbouwopgave en vrijwel overal zorgt die voor een moeilijk op te lossen puzzel. In Gelderland reikt de provincie de gemeentes de helpende hand met een drietal heel specifieke en doelgerichte instrumenten.

Gelderland is een van de hotspots van Nederland als het gaat om woningtekorten. Een stad als Nijmegen bijvoorbeeld staat op plek drie van steden met hoge woningnood. De woningbouwopgave is dan ook fors, tot 2030 moeten er in Gelderland ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd. 8.000 woningen per jaar, dat is geen sinecure. Vorig jaar maart is daarom het Actieplan Wonen geïntroduceerd. Het bevat een pakket maatregelen voor de periode 2020 tot 2025 om de woningbouw te versnellen en meer betaalbare woningen en meer flexibele woonvormen te realiseren.


Een uitstekende timing van de provincie want de coronapandemie en de massale (her)ontdekking van thuiswerken heeft afgelopen anderhalf jaar de trek van het westen naar het oosten nog verder aangewakkerd. Een aantal acties die de provincie inzet om versnelling te krijgen, is heel specifiek gericht op de ondersteuning van gemeentes. Veel gemeentes hebben namelijk moeite om de woningbouwopgave te realiseren. "We reiken ze als provincie graag de helpende hand", zegt Peter Kerris, Gedeputeerde Wonen bij de provincie Gelderland. "Het is immers niet een probleem van alleen de gemeentes dat mensen geen huis kunnen vinden, het zijn ook onze inwoners." 


Grote stappen met versnellingsteams 


De belemmeringen bij de gemeentes zitten vaak in gebrek aan menskracht, kennis en geld. Daar is de assistentie dan ook op gericht. Zo helpt de provincie de gemeentes bij ongeveer 50 bouwlocaties met speciale versnellingsteams. Het gaat om bouwlocaties waar versnelling een grote impact kan hebben, grote projecten van honderden woningen bijvoorbeeld of projecten met bepaalde woningtypen waar veel behoefte aan is.


Daar ondersteunen mensen van de provincie en van ingenieursbureau Sweco de gemeentes met vooral kennis om specifieke knelpunten op te lossen. "Dan moet je denken aan bijvoorbeeld mobiliteitsvraagstukken als parkeren of de stikstofproblematiek", licht de Gedeputeerde toe. "Vooral wat stikstof betreft hebben we in de afgelopen anderhalf jaar enorm veel kennis ontwikkeld door te kijken naar waar de problemen zitten, hoe je ze kunt oplossen en welke partners je daarvoor nodig hebt. Die kennis zetten we graag in om onze gemeentes te helpen want je kunt er echt het verschil mee maken." Kerris merkt dat het werkt. "Rond de 15 gemeenten hebben bij het Rijk een kansrijke aanvraag voor tranche 3 van de Woningbouwimpuls ingediend." Zonder de support waren dat er volgens hem nooit zoveel geweest. "Het zijn ingewikkelde, gedetailleerde aanvragen waar heel specifieke kennis voor nodig is."


Investeren in de korte en de lange termijn


De provincie laat kleinere projecten die niet voor ondersteuning door een versnellingsteam in aanmerking komen, zeker niet links liggen. Er is 2 miljoen euro gereserveerd om bij die projecten het capaciteitsprobleem aan te pakken. Per woningbouwproject kunnen gemeentes € 50.000,00 subsidie krijgen om menskracht in te huren voor het oplossen van knelpunten die een snelle bouw in de weg zitten. Ook dit werkt goed, ziet Kerris. "Er zijn al 50 aanvragen gedaan, door 30 verschillende gemeentes." 


Of de gemeentes ook daadwerkelijk de deskundigen kunnen inhuren is vers twee. Er is door het hele land namelijk een enorm tekort aan experts op het gebied van ruimtelijke ordening. Aan die schaarste heeft de provincie Gelderland ook een mouw weten te passen. "In september starten we met traineeships", geeft Kerris aan. "We gaan binnen de provincie jonge mensen die van de universiteiten of hogescholen komen, opleiden op dit specifieke terrein. Normaal gesproken duurt het even voordat ze na hun studie de juiste expertise hebben. Door ze onder begeleiding van experts in de praktijk met woningbouwvraagstukken aan de slag te laten gaan, kunnen ze zich de materie een stuk sneller eigen maken. Het idee is dat ze daardoor ze over 5 of 10 jaar de projectleiders van grote verstedelijkingsvraagstukken kunnen zijn." De woningbouwopgave in Gelderland, en in heel Nederland, stopt immers niet na 2030.


Hulp van de bouwers gevraagd


Om de versnelling echt lekker op gang te krijgen, kan Kerris ook goed de hulp van de Gelderse bouwers gebruiken. "Ik wil graag met ze om de tafel om te praten over de obstakels die zij nog tegenkomen als het gaat om de versnelling van de woningbouw", geeft de Gedeputeerde aan. Gesprekken met bouwers worden binnenkort gepland. Ongetwijfeld zal het niet alleen gaan om belemmeringen die de bouwers zien. "De politiek in Gelderland roept stevig op tot minder traditioneel en juist meer vernieuwend bouwen. Ook daar wil ik graag met de bouwers over praten. Samen kijken of we innovatieve zaken als woningconcepten, fabrieksmatige bouw en misschien zelfs wel 3D-printen een stap verder kunnen brengen om meer versnelling te realiseren." Kerris ziet de gesprekken met vertrouwen tegemoet. "De bouw kampt met een personeelstekort en dat is niet in een paar jaar opgelost. Juist met innovatieve bouwmethoden kun je misschien effectiever gebruik maken van de mensen die er zijn. Het mes snijdt dus in feite aan twee kanten. En daarnaast ervaar ik de samenwerking met de Gelderse bouwers als heel prettig", laat de Gedeputeerde weten.

21 dec., 2022
'Straat bijbouwen in elk dorp en stad lost woningcrisis op'
door Parool 27 jul., 2022
Voorlopig geen brug naar Amsteleiland, rechter fluit projectontwikkelaar terug
door NOS Nieuws 27 jul., 2022
Kabinet komt met nationaal bouwplan, vanaf 2024 100.000 woningen extra
Share by: